Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook

Banane kao izvor energije u sportu

U okviru edukativnog programa 29. Beogradskog maratona, u Domu Omladine, predstavljeno je istraživanje o uticaju banana na sportsku sposobnost. Udruženje za medicinu sporta Srbije u saradnji sa Derby brendom i agencijom Authentic2go nastavilo je saradnju nakon objavljivanja “Sportskog kuvara”. Derby banane su ovog puta poslužile kao energija tokom testiranja naših najboljih fudbalera iz FK Partizana, FK Crvene Zvezde, OFK Beograda i FK Voždovca. Cilj istraživanja je bilo pokazati kako banana deluje na energetske procese u organizmu tokom opterećenja.

„Rezultati ukazuju da konzumiranje banane tokom dugotrajnih mečeva, ali i izmedju kratkotrajnih trka na velikim takmičenjima mogu bitno da utiču na sportsku sposobnost. Suština je da konzumiranje banana pre intenzivnog napora predstavlja efikasnu strategiju za postizanje boljih rezultata. Banana je prikladna za konzumaciju i zbog svoje dostupnosti što opradava njenu upotrebu sa ciljem podizanja sportske sposobnosti na dozvoljen način“ – izjavo je dr Nenad Dikić, Udruženje za medicinu sporta Srbije.

Istraživanje je sprovedeno na 100 naših najboljih prvoligaša koji su imali isti režim treniranja i sličan režim ishrane. Sve banane su bile podjednako zrele, slične veličine, nisu imale braon tačkice i bile su potpuno žute.  Ergospirometrijski test je obavljen nauredjaju Quark CPET italijanskefirme COSMED, a novi Omniasoftver obezbedio je podatke o  energestkoj potrošnji, odnosno procentualnom učešću ugljenih hidrata  i masti u organizmu.

Dokazano je da banana povećava aerobnu sposobnost pri maskimalnom opterećenju, povećava energetsku potrošnju pri maksimalnom opterećenju, utiče na povećanje glikemije tokom i nakon maksimalnog opterećenja i povećava snagu nakon maksimalnog opterećenja.

Aerobna  sposobnost i energetska potrošnja bili su statistički značajno veći pri maksimalnom opterećenju u grupi koja je konzumirala banane neposredno pre testiranja. Banana je uticala na potrošnju energije uzrokujući da se pri maksimalnoj vrednosti aerobne sposobnosti skoro 100 odsto energije dobija iz ugljenih hidrata. Banana utiče na povećanje glikemije i to od petog minuta testa opterećenja pa sve do trećeg minuta nakon testa, dovodeći do stvaranja energije koja povećava aerobnu sposobost. Banana je uzrokovala povećanje stiska šake, odnosno snagu nakon maksimalnog opterećenja


© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory