Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook

Beogradski maraton kandidat za organizatora Svetskog prvenstva u polumaratonu

Na upravo održanom Svetskom prvenstvu u polumaratonu u Kardifu (IAAF World Half Marathon Championships Cardiff 2016) predstavljen Beogradski maraton kao mogući kandidat za organizaciju ovog takmičenja 2020 godine.

Na sastanku sa Pol Hardijem (Paul Hardy) - direktorom sektora za takmičenja Svetske asocijacije atletskih federacija (IAAF) predstavljene su mogućnosti Beogradskog maratona i Beograda da organizuju ovo značajno takmičenje iz serije IAAF.

Sastanku su prisustvovali Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona i Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda.

Na sastanku, u prostorijama IAAF-a i Lokalnog organizacionog komiteta, gospodin Pol Hardi je predstavio značaj Svetskog prvenstva u polumaratonu za IAAF, kao i uobičajenu proceduru za podnošenje kandidature i sprovodjenje predstavljanja domaćina takmičenja tokom procesa kandidovanja.

Dejan Nikolić je ispred Beogradskog maratona predstavio mogućnosti Beogradskog maratona kao budućeg mogućeg organizatora i tom prilikom zajednički sa IAAF-om je konstatovano da Beogradski maraton ispunjava sve kriterijume neophodne za organizaciju Svetskog prvenstva.

Gospodin Miodrag Popović je, ispred Turističke organizacije Beograda i Grada Beograda, predstavio potencijale Beograda kao turističke destinacije, istakao je ulogu nacionalne aviokompanije Air Serbia u kvalitetnoj vezi sa celim svetom, predstavio izvanredne hotelske kapacitete i stalno poboljšanje turističke infrastrukture u Beogradu, kao i odlične rezultate turističke privrede u Beogradu u poslednje vreme. Popović je, takodje, posebno istakao stalne težnje Grada Beograda da organizuje značajne svetske dogadjaje - pogotovu sportske - u cilju daljeg predstavljanja Beograda i Srbije kao atraktivnih turističkih destinacija.

22. Svetsko prvenstvo u polumaratonu upravo je održano u okviru masovne polumaratonske trke u Kardifu u kome je osim oko 200 elitnih atletičara iz 54 zemlje sveta učestvovalo i oko 20 000 rekreativnih trkača.

Pobednik u muškoj konkurenciji bio je Džefri Kipsang (Geoffrey Kipsang) iz Kenije sa rezultatom 59:10, pobednica je bila Peres Džebčirkir (Peres Jepchirchir) sa rezultatom 1:07:31 iz Kenije. U obe konkurencije pobedili su timovi iz Kenije.

Ovo je drugi put da je po pomenutom konceptu, u okviru masovnog rekreativnog trkačkog dogadjaja, održano Svetsko prvenstvo u polumaratonu - posle Kopenhagena 2014. Pokazalo se da je ovaj kocnept izvanredan za razvoj trkačkog pokreta lokalno, ali i u svetu, za domaće i strane sponzore, za lokalnu turističku privredu, za medije i mnogobrojne gledaoce.

Sledeće 23. Svetsko prvenstvo u polumaratonu biće održano u Valensiji 2018. godine.

 

Ovogodišnji 29. Beogradski maraton biće održan 16.04.2016.

 

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory