Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook

Biznismeni UAE zainteresovani za hotele i banje u Srbiji

Tanjug
Intervju
Mirjana Radenović Ratković, direktor Srpskog poslovnog saveta UAE 
Privrednici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su do sada pokazali najveće interesovanje za ulaganje u hotelsko-turističke kapacitete, banje i proizvodnju hrane u Srbiji.

Direktor Srpskog poslovnog saveta Mirjana Radenović-Ratković očekuje investicije iz UAE u nekoliko hotela u Srbiji, koju oni smatraju veoma primamljivom turističkom destinacijom.
“Banje su posebno interesantne potencijalim investitorima iz Emirata, a odlučujući faktor za njih biće odnos izmedju visine eventualne investicije i očekivanog povraćaja uloženog novca”, rekla je za Tanjug Radenović-Ratković nakon Prvog srpsko poslovno-investicionog foruma koji je krajem januara održan u Emiratima.

Privrednici iz Srbije su na tom forumu uspeli da uspostave kontakte i saradnju sa kompanijama iz Emirata, kaže Radenović-Ratković.
"Emirati su tržište gde sve što je kvalitetno i konkurentno može da ponadje svoje mesto, a to je pokazalo i učešće naših privrednika na ovom forumu. Neka od preduzeća su započela pregovore sa potencijalnim investitorima o zajedničkom ulaganju u unapredjenje kapaciteta postojeće proizvodnje u Srbiji“, navela je ona.

Pojedine firme iz Srbije su dobile dovoljno informacija da lakše predju put pozicioniranja i dristibucije svojih proizvoda na tom tržištu, a tri firme su uspostavile kontakt sa potencijanim partnerima iz UAE i očekuje se da će veoma brzo imati svoja predstavništa ili partnerske kompanije u Emiratima, kaže Radenović-Ratković.

Srpski poslovni savet je u UAE je, istakla je ona, organizacijom foruma u pet Emirata želeo da upozna učesnike sa mogućnostima tog tržišta, razlikama izmedju Emirata i mogućnostima poslovanja u svakom od njih.

Prema njenim rečima, emirati Fudžeira, Ras Al Kajma i Šarža su pokazali da su svakako vredni pažnje i da u njima ima mesta i za naše firme.
„S obzirom na to da je ovo prvi ovakav dogadjaj u UAE i da smo mi mlada organizacija koja se finansira iz sopstvenih sredstava, više smo nego zadovoljni postignutim rezultatom. Povratne informacije učesnika Prvog srpskog poslovno - investiciong foruma pokazuju da smo ostvarili naš cilj“, istakla je Radenović-Ratković.

Predstavnici privrednih komora, kompanija i organizacija iz UAE su, kaže ona, pokazali veliku zainteresovanost za našu zemlju u pogledu poslovanja i investiranja, ali i kao primamljivu turističku destinaciju.

Za to su zaslužni i predstavnici Turističke organizacije Srbije i VIP fonda iz Novog Sada, koji su sjajnim prezentacijama u svih pet emirata na pravi način predstavili Srbiju.
„S obzirom da je trgovinska razmena naše dve zemlje još na veoma niskom nivou, postoji mnogo prostora za unapredjenje saradnje. Što se tiče oblasti proizvodnje i distribucje hrane, u narednom periodu nam predstoji prilagodjavanje standarda proizvodnje UAE standardima“, navela je ona.

Radenović-Ratković veruje da će se uz podršku obe države veoma brzo rešiti usaglašavanje standarda i kaže da nakon toga predstoji put promovisanja naše hrane kao kvalitenije i zdravije od postojeće na tržištu.

Veliki potencijal postoji i u unapredjenju saradnje IKT industrije, kao i gradjevinsko konsultantskih usluga, što je potvrdjeno i na forumu, kaže ona.
„Tžište UAE ima veliki potencijal u svim sektorima, ali neophodan je kontinuiran i uporan rad, kao i učenje i prilagodjavanje načinu rada svih poslovnih subjekata u tom delu sveta“, napomenula je.

Prema njenim rečima, najbitnije za to tržište je da su uspostavljeni prijateljski odnosi izmedju Srbije i UAE.
„Ovo tržište je još velika nepoznanica za većinu naših privrednika, u smislu pravila poslovanja, obaveza partnerstva sa lokalnim privredicima, poslovanje u okviru slobodnih zona i van njih i u pravo zato smo želeli srspkim kompanijama da približimo način njegovog funkcionisanja, poslovnu klimu, tradiciju i običaje“, naglasila je Radenović-Ratković.

Tokom pet dana trajanja foruma učesnici su imali priliku da domaćine upoznaju i sa projektima grada Čačka, Vojvodina Metal Klastera i Agroprodukta iz Bečeja.

Tržištu UAE uspešno su se predstavile i kompanije: Extreme Intimo, Zlatiborac, Peštan, FSD, Bexel Consulting, Dima Company i FSD.

Na forumu su predstavljeni i programi agencije "Glob Metropolitan Tours", prilagodjeni gostima iz UAE, kao i Atomska banja u Gornjoj Trepči, poznata po lečenju reumatskih i neuroloških oboljenja, ali i po svojoj jedinstvenosti, kao jedina banja u svetu koja pomaže obolelima od multiple skleroze.

Pored toga, predstavljeno je i nekoliko atraktivnih projekata iz sektora poljoprivrede i tržišta nekretnina.

Srpski poslovni savet osnovan je u januaru 2014. u Abu Dabiju uz podršku Ambasade Srbije u UAE sa osnovnim ciljem da kreira i poboljša poslovne prilike i investicije izmedju ove dve zemlje.


© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory