Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook

Etika u sportskom novinarstvu

Antidoping agencija Republike Srbije u saradnji sa Udruženjem sportskih novinara Srbije organizovala je  seminar za medije: Etika u sportskom novinarstvu.

Novinari su imali priliku da se upoznaju sa primerima „spinovanja” i pogrešnog informisanja u jednom delu srpskih medija prilikom otkrivanja dopingovanih sportista.

Naglašena je potreba poštovanja etike i “glasnijeg” ukazivanja na kršenje novinarskog kodeksa. Predstavnici medija konstatovali su da tekstovi u „žutoj štampi” potpuno bacaju senku na ozbiljne novinarske analize i one medije koji poštuju etička i profesionalna pravila. Nemilosrdna tržišna trka i borba za čitaoce i gledaoce, a sve pod plaštom slobode govora, u velikoj meri promovišu šund, primitivizam i vrlo često laž.

Zaključeno je da ukazivanje na kršenje etičkih pravila i saopštenja Udruženja sportskih novinara Srbije očigledno nisu dovoljna. Potrebna je sveobuhvatna akcija u koju će se uključiti ugledni novinari, ali i druge organizacije poput ADAS-a. Seminari za pripadnike „sedme sile”, edukacija studenata, ali i brža reakcija Antidoping agencije Srbije na objavljene neistinite informacije, popraviće sliku samo delimično.

Tabloidizacija društva ne može se zaustaviti ako svoj glas ne dignu akademici, naučni radnici, sociolozi, psiholozi i pre svega političari, odnosno država.

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory