Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook
18-09-2015

Komunikacija kroz ples

Naše telo govori i ono što se trudimo da se ne čuje.

Kada jedna žena udje u salu, i pre nego išta kaže, ona je već puno rekla.

Ima « osvajačica » koje odmah zauzmu željeno  mesto, «posmatračica » koje procenjuju  pre nego što krenu, » disciplinovanih učenica «  koje čekaju moj pogled kao poziv da se integrišu u grupu.

A tu je i ogledalo !  Najbolja prijateljica jednih, sudija bez milosti za druge. Svedok koga treba pripitomiti u najvećem broju slučajeva.

U roku od nekoliko minuta magija uradi svoje, sve smo kao jedna,nošene muzikom, ujedinjene čarobnim putovanjem u unutrašnjost našeg tela.

Ples je moćno sredstvo komunikacije na više nivoa: ponovo nas spaja sa nama samima, stvara jedinstvenu i privilegovanu vezu medju plesačicama, i omogućava nam pristup svetu sa mnogo više samopouzdanja.

U prvom mahu ples može biti preemotivan i otvoriti neke stare i bolne rane od kojih smo želeli pobeći.  Poznavala sam ženu  koja nije uspevala  da zategne karlicu, ponekad čak i da bude svesna njenog položaja sto je govorilo o neprijatnom doživljaju vezano za taj deo tela.  Činjenica da se ponovo uskladila sa sopstvenom anatomijom dokaz  je da se plesom moze i lečiti.  Sećam se i jedne žene, vedrog i toplog temperamenta, koja se gušila u suzama otkrivajući pokrete talasanja i vibracija svojih grudi. « Nikada nisam postala svesna mojih grudi », ispovedila mi se, sva uznemirena, sa razlogom -  grudi su predeo emocija!

Tokom časa, žene, koje ne spaja ništa do plesa, nalaze novu formu blagonaklonosti i solidarnosti. One pronalaze pokrete koji promovišu  telo, tako često nedovoljno cenjeno . Shvataju da njihove obline mogu biti adut, a da im zrelost dozvoljava nove  smelosti.

Kako časovi plesa odmiču tako žene  napuštaju sportsku opremu i odlučuju se za egzotičniji stil. Pripremajući  randevu sa njima samima, počinju da neguju drugačiji  izgled i rade sve da se sebi više dopadnu.

U tom momentu, znam da je veliki deo posla završen.

Žene počinju da dobijaju na samopouzdanju, pokazuju osmeh na ulici, njišu se i  u gradskom prevozu, gledaju izloge drugačijim očima.

I onda naravno, tu je i svesna komunikacija. Ples daje lakoću držanja. Žena koja se dobro oseća u svom telu više ne želi da ga promeni, već da u njemu uživa. Ona zrači sklad i zaraznu blagonaklonost koja deluje kao magnet na druge.

Ples nam pomaže da pronadjemo nas same.  Ples nam omogućava da se približimo drugima. Plesom stvarate od svog tela najvećeg saveznika, prihvatata ograničenja, poštujete i negujete sebe.

A sada, plešimo!

Autor : Aleksandra Gruden

Aleksandra, francuskinja sa adresom u Beogradu,  profesor je i koreograf orijentalnog plesa. Pre 12 godina otvorila je prvu školu orijentalnog plesa u Beogradu « Nedjma », a ubrzo posle toga osniva i plesnu trupu « Les Jasmins » sa kojom nastupa na  kulturno -umetničkim dogadjajima.

www.nedjma.rs

 

 

 

 

Autor:

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory