Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook
01-02-2017

Komunikacija u gastronomiji

Ima već šest meseci kako razmišljam da napišem ovaj blog.

Nikada mi neće izaći iz glave scena u jednom jako poznatom mladenovačkom restoranu gde se jede sve što je uspelo da završi na ražnju. Pri ulasku u restoran, ne osećaju se mirisi, ne osećaju se loj i ćumur, nego se osećaju spokoj i uživanje u svakom zalogaju koji gosti naprave. Zamislite stotinjak osoba, uglavnom muškog pola koji sa osmesima na licu i stomacima do zuba uživaju u jagnjećem, prasećem pečenju, nečemu sa roštilja ( što nije preporuka ).

To izgleda ovako. Sedneš, ako unapred rezervišeš mesto, odložiš ili bolje zaboraviš svu propratnu opremu ( mobilne telefone, tablet, ne d’o Bog laptop ) u kolima, konobar je već kod tvog stola i odlučuješ se u kilogramima za jagu ili gudu, sada skinutu sa ražnja. Ako si blesav poručiš krompir, ali obavezno, da ti ne bi’ teško palo vruće pečenje, odabereš salatu….

Razgovor se svodi na to da li si za rebra, zaponjak, krtinu ili nešto po preporuci konobara i zavrnuvši rukave uplivaš u renesansu pečenja sa ražnja.

Tu nema neraspoloženih, osoba na dijeti, tu nema slabo ješnih, tu nema selfi stickova, tu nema zvukova mobilnih telefona, teških razgovora, tu gurmani komuniciraju prstima, masnim rukama, čuje se tkz.mačevanje ( zvuk plehanog escajga kada se ukrsti ), i uživaju u svakom sledećem zalogaju….. Nasmejani, uz obavezno puhtanje, svako izadje iz restorana zadovoljan obavljenim poslom, učinkom, ali i odmornom glavom, jer je bar na tren zaboravio na probleme koji se nalaze pre ulaznih vrata u taj gastronomski raj.

Srbija zemlja gastronomskog uživanja za sve koji cene dobar zalogaj…..


Autor: Miša Djordjević

 

Autor:

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory