Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook
02-10-2012

Komunikacja tradicije

Listajući kalendar dogadjaja na sajtu Turističke organizacije Srbije, pažnju mi je privukao naziv manifestacije „Obredni hlebovi“. Ovaj sajam se održava svake godine u oktobru, u Batočini, sa ciljem očuvanja tradicije kroz predstavljanje izrade obrednih kolača, starih jela i ručnih radova.

Verovatno da tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, presudno utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta zajednice, a mi smo narod sa bogatom tradicijom, koji se zbog različitih istorijskih okolnosti suočavao sa velikim iskušenjima njenog očuvanja.

Jedina neprekinuta tradicija koja je ostala kod nas, od pokrštavanja do danas, je slavljenje krsne slave. Narodni život i običaji su se menjali, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Srbi su slavili slavu u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako i u toku petovekovnog robovanja pod Turcima.Slavljena je slava i u miru i u ratu, ali je jedino u periodu vladavine komunističkog režima, gotovo pola veka, taj običaj bio potisnut u brojnim porodicama u Srbiji.

U našoj kući se slava uvek slavila, iako je moj otac dugi niz godina bio član Partije.

Zahvaljujući mojoj baki, koja se trudila da očuva duh tradicije, sestra i ja smo svake godine na Svetog Nikolu učestvovale u pravljenju slavskog kolača i takmičile se u traženju novčića u česnici tokom božićnih praznika.

Danas, način slavljena slave sigurno da nema mnogo veze sa onim što je nekada predstavljao i verujem da dosta odudara od prvobitne forme.

Srbi kao jedan “inovativan narod“, izmislili su  i uveli dosta novih elemenata, kao na primer da se umesto u porodičnoj atmosferi, slava neretko slavi u kafani sa sve muzikom i pevačicom.

Umesto tradiconalnih srpskih jela na slavskoj trpezi možete naći sve, od italijanske do tajlandske kuhinje.

Po beogradskim ulicama na dve najveće srpske slave Svetog Nikolu i Djurdjevdan gotovo da nikoga nećete sresti, osim taksista koji razvoze pripite goste sa jedne lokacije na drugu ili one koji u poslednji momenat užurbano kupuju cveće ili flašu tradicionalnog srpskog pića – viskija.

Pola Beograda tada slavi, a ostala polovina im dolazi u goste.

Slava je dobila potpuno drugu dimenziju i sada je to odlična prilika da se pozovu rodjaci, prijatelji, ali i poslovni partneri i poznanici, napravi dobra žurka. Svi se lepo provedu, najedu i napiju, a često i zapevaju.

Mada, sve je dobro, samo dok se ne zapuca! Nadam se da će upravo iz tog razloga biti više ovakvih  manifestacija kao što je „Obredni hlebovi“ koje nas vraćaju  našim korenima i čuvaju  od zaborava pravi smisao običaja.

  

Lično, volim naše srpske običaje i uvek se radujem praznicima i slavama.

Sećam se da mi je Sveti Nikola redovno ostavljao poklone u cipelama koje su „noćile“ u prozoru. Još u osnovnoj školi sam na Badnje veče saznala početno slovo imena mog budućeg muža, a želje koje sam zamišljala u Bogojavljenskoj noći su mi se obavezno ispunjavale.  

Smatram da tradicija i običaji postoje kako bi porodicu održali na okupu, pospešili komunikaciju i vremenu koje nas nosi i stvarnosti koja okružuje, dali smisao i vrednost.

Preci se sigurno osmehuju kada se danas moja sestričina Saša, koja ima tri i po godine, raduje praznicima i porodičnim okupljanjima. Za nju je sve novo, nama sve staro i poznato. Svima lepo jer smo zajedno.

Saša sada sa oduševljenjem iščekuje Uskrs kada će sa svojom bakom farbati jaja i Vrbice kada će na Tašmajdanskom parku uživati sa drugom decom koja su sa roditeljima došla u crkvu Svetog Marka po zvončiće i venčiće.

Bilo kako bilo, ovo je zgodan  trenutak (pred početak sezone slava, nezvanično na Svetog Luku - 31.oktobar) da razmislimo šta i kako slavimo. Koliko nam je važna forma, a koliko suština onoga što obeležavamo. Da li iskreno osećamo pripadnost nečemu većem i značajnijem od nas samih? I da li nas baš takvo pripadanje čini boljim i posebnijim?

Radujem se predstojećem "slavskom vremenu"!

 

 

 

 

 

Autor:

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory