Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook
15-04-2013

Moć prvog utiska

Za magazin Vodič za život 

Pre par godina prisustvovala sam fantastičnom predavanju na ovu temu koje je održao čovek koga jako cenim i kome se divim, a od koga sam kasnije mnogo toga naučila. On je na mene ostavio izuzetan prvi utisak. Za minut me je kupio svojom pojavom, načinom obraćanja, a pre svega dobrom energijom koju su svi prisutni odmah prihvatili i umnožili.

Oduvek sam verovala da nas prvi doživljaj neke osobe nikada ne prevari. Davajući šansu istom da se popravi uglavnom se vratimo utisku koji smo u prvih nekoliko trenutaka upoznavanja stekli.
Meni se to najčešće dešavalo kada prema nekome osetim odbojnost ili suzdržanost bez ikakvog racionalnog objašnjenja. Naravno, uvek sam ostavljala mogućnost da grešim. Pogrešno!
Intuicija! Osećaj! Feeling! Naš unutrašnji glas koji nas tačno vodi ka osobama koje puštamo u naš život. Nepogrešivo.

Samo još uvek nisam sigurna da li će lični primer iz prakse potvrditi moju teoriju o istinitosti prvog utiska ili, još jednom, da sve ima svoju drugu stranu.

Moj dragi prijatelj koji se često, meni na usluzi, stavlja u ulogu psihoterapeuta, sigurno ne bi voleo da u ovim pisanim redovima oseti nešto negativno, a lično. Njemu da udovoljim, zauzimam pozitivan stav kada su moji primeri doživljenog u pitanju.

Kada do susreta sa novom osobom dodje slučajno, tada imamo najbolje šanse da se pokažemo kakvi zaista jesmo. A to je dobro. Dobro je biti ono što jesi. Svako glumatanje nas vodi samo do zida. Kada smo „spremni“ za susret obično na pameti imamo samo to kako da ostavimo što bolji utisak i zadovoljimo potrebe i očekivanja onog drugog. Da znamo da i taj drugi isto oseća i misli sigurno bi preskočili foliražu, gnjavažu i na kraju blamažu. 

O sitacijama prvog susreta i prvog utiska, u raznoraznim knjigama i „specijalizovanim“ časopisima, napisano je na hiljade must do saveta. Kako da se mentalno obučete? Kako da se obučete? Kako da neverbalno komunicirate? Kako verbalno da komunicirate? 
Zaboravite sve to! Važan je trenutak! The moment! Važan je osećaj! The feeling! Važno je kakvi ste vi u tom trentku i kakva je ta druga osoba. Energije koje se razmene u prvim sekundama upoznavanja, definitivno će obojiti naše emocije za buduće dane.

Mog bivšeg dragog koji bi, da se on pita, još uvek bio sadašnji, upoznala sam sa maskom od gline na licu (recept za lepotu koji izgleda zastrašujuće). Ovo ne savetujem jer pri takvim okolnostima ni vi sami ne vidite baš najbolje, ali ova situacija bi trebalo da podrži moju teoriju da izgled, garderoba i ambijent u kome se nalazite nemaju blage veze sa privlačnošću. Na to se, naravno logično, naslanja teorija o tome da ne možemo da biramo kada ćemo, kako i u koga se zaljubiti. Jer su to ipak pitanja iznad prostora i vremena. A onda, logično, teorija relativiteta.

Moja večna simpatija me je osvojila na prvi pogled. Leptirići, vatromet od njegovog osmeha, a bogami i mirisa (Gucci Guilty)... Bila sam oborena s nogu. On me i dalje zasmejava, ali nešto mi ne miriše.
Jednom mi se desilo da sam promašila vrata ali pronašla osobu koju sam tražila. To je bio početak jednog divnog prijateljstva. Iskrenošću i poverenjem vezani smo godinama.
Moja prijateljstva su bila ljubav na prvi pogled. Moji muškarci su postajali moji pri prvom susretu, a poslovna saradnja je najbolje živela sa onima čija energija se dopunjavala mojom.
Verujem da i kod većine ljudi prvi utisak predstavlja trajnu smernicu odnosa. Ako je prvi utisak bio pozitivan, sigurno će i iskustva koja dolaze biti prijatna, a komunikacija uspešna.
U kasnijem odnosu mi tražimo informacije koje su u skladu sa našom prvom impresijom i na one koje nam se ne uklapaju u divnu sliku malo zažmurimo.

Poslednjih dana i ja manje gledam, više žmirkam i otkrivam neočekivanu prijatnost u tako postavljenoj stvarnosti.A prava stvarnost zahteva pravo mesto za susrete. Pravo mesto je kafana.
U kafanu dolazimo i srećni i tužni, i lepi i ružni, da nešto proslavimo ili nekoga zaboravimo. Uglavnom ne očekujemo da ćemo nepoznati svet ikada više sresti, a kamoli upoznati buduću ljubav ili poslovnog partnera. I onda smo onakvi kakvi jesmo. I ne mučimo se da osećanja sakrijemo. Naprotiv. Malo vatrene vode, malo žica što golicaju i stihova što prisećaju... I naša osećanja pred svima plešu. 
Kada se tada susreti dese, ne mogu a da ne budu iskreni. Ako su iskreni onda su i pravi.

Ja verujem u moć prvog utiska. Hoću da verujem iako nas život ponekad neprijatno iznenadi neverstvima, napuštanjem i nezainteresovanošću. Hoću da verujem jer do sada sam dobro birala. Moj prvi utisak je i trenutno važeći. Moje kolege i poslovni partneri su sjajni. Neki su mi i prijatelji. A moji prijatelji su najbolji! A on? On mi je još uvek pametan, zabavan i lep. 

Samo da potraje.

 

Autor:

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory