Authentic 2 Go Instagram Follow Us on Twitter Like us on Facebook
08-10-2013

Volim leto i rado ga se sećam

Kad kažem leto, mislim more, a kad kažem more, mislim Hvar. Vinogradi, maslinjaci, lavanda... 

Hvar je moja velika ljubav. I poslednjih sedam godina uzvraćena :) . To je ostrvo sunca, agave i palmi, vina i ruzmarina, Paklenih otoka i predivnih uvala.

Borova šuma, kristalno čisto more, jedinstvena ostrvska kuhinja: hvarska gregada, dalmatinska pršut, domaće vino...

To je mesto gda vam ništa i niko ne nedostaje. Tamo je važan trenutak. Svaki. A svaki je za pamćenje. 

Ah...I eto ...umesto da sada na Hvaru lepo gacam groždje kod mog divnog prijatelja, gospodina Plančića, ja gacam po jesenjim baricama u Beogradu. I onda ću morati da pijem vino u čijem pravljenu nisam učestvovala. Nedopustivo! Ali  prihvatljivo kada pomislim da ima i onih čija čula ukusa i mirisa nisu ni prišla tom bogovskom doživljaju.

Gospodin Plančić proizvodi (ručnom obradom vinograda!) moje omiljeno vino Pharos Reserva ili ti bivši Ivan Dolac. Najbolje ubrano groždje jedinstvene dalmatinske sorte Plavac u ljubavi se spaja sa hvarskom Darnekušom! Ne možeš , a da se ne zaljubiš. I u lik, i u delo.

Ali, život je surov! Evo me u kancelariji... Oliver peva „Vrati mi, vrati mi sretne dane“, a na desktopu šušti uvala Ždrilca... I eto, tako... Mogla bih da meditiram satima... Sve dok me sa monitora ne zapljusne talas radne nedelje. 
Jedan zgodan direktor, jednih tabloidnih dnevnih novina u jednoj tabloidnoj zemlji, koga prosto obožavam, napisao je (fala mu na tome) kako se izdržavam baveći se poslovima PR-a. Ono jeste, ja sam PR Consultant. Prevedeno na srpski jezik znači da stalno nešto nekog savetujem :). Kao dokaz moje profesionalnosti, u blogu, koji namerno objavljujem u utorak, jer su tada najveće posete internet stranicama i društvenim mrežama, dodajem i par saveta. Naravno, u skladu sa temom.

Kako da lakše dočekate sledeće leto :

Okačite svuda po kući kesice sa lavandom. Osim što štiti od moljaca, imaćete utisak da ste upravo kročili na Hvar. 

Ono što savetujem ponedeljkom, a sada što češće, mažite telo mlekom za sunčanje. Ja ga ne koristim leti, ali me zato zimi nosi direkt na Palmižanu i u restoran „Totos“ Tamo vam po sletanju Morski Vuk Djenko servira džin-tonik sa svežim krastavcem. 

Posetite dane Hvara u Beogradu. Dočekaće vas Jurica, dalmatinski Jean Reno i osetićete se kao da sedite „Kod Kapetana“ na Hvaru. 

Ako ste još  imali sreće da se opremite i Žuvelinim proizvodima „Od mora do stola“, tokom čitave godine, uz inćune i salatu od hobotnice, pratiće vas leto. Uz ovu morsku večeru obavezno konzumirajte Bogdanušu. 

Iskoristite jesen da učestvujete u berbi groždja. Ukoliko ste dobri sa vlasnikom vinograda, možda dobijete priliku i da promovišete zgodna stopala u disciplini gacanja. I tabani i duh bi vam večno bili zahvalni.

Za one koji imaju sinusitis, a i za sve ostale, dobro je da udišu toplu morsku so. Za gušobolju predlažem sirup od lavande. A za svoju dušu probajte da napravite repliku semifredda iz „Lepporinija“. 
 
I uživajte u jeseni. Jer uskoro ćete čuti „Šta ćeš za Novu godinu“, a onda ubrzo i „Kuda na more“? 
Ja uvek kažem Hvar.

P.S.
Da li mi verujete da niko od gore navedenih nije platio reklamu!?  

P.S. 2
Verujte da je poznavati takve ljude i takva mesta neprocenjivo!

 

Autor:

© 2014 Authentic2go. Sva prava zadržana. Designed & developed by Web Factory